De WedstrijdvormEr zijn vier niveau’s: vrijetijdsklasse, sportklasse C, sportklasse B en sportklasse A, de hoogste klasse waarvoor de combinaties de selectienorm moeten behalen. Ook zijn er een aantal Futurity proeven, dit zijn de proeven voor jonge paarden. De proeven uit de vrijetijdsklasse tot en met sportklasse B worden met meerdere combinaties in de baan verreden, de proeven in sportklasse A zijn soloproeven waarbij er ook op eigen gekozen muziek gereden wordt. Tijdens de finales rijden de vijf hoogste combinaties in de baan.

Er wordt door een jury, bestaande uit drie of vijf leden, als eerste gekeken naar de ruiter en de connectie die deze heeft met het paard. Verder wordt de taktzuiverheid van de gangen, de soepelheid ban het paard, de beweging van het paard en de uitvoering van de proef beoordeeld.

De verschillende proeven worden aangeduid met letters en cijfers. Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen de jeugdproef (met een Y erachter) en die voor volwassenen.

Op 6 en 7 juli vond het BK IJslandse Paarden plaats op de terreinen van de Schelderuiters. Volg ons op www.bkijslandsepaarden.be en www.facebook.com/events/bkijslandsepaarden.be